Gevel zandstralen

gevel zandstralen
Als u zeer zware vervuiling aan uw gevel hebt, dan is het nodig om deze eens grondig te reinigen. Bij zware vervuiling moet u denken aan graffiti of bijvoorbeeld een hardnekkige roetaanslag die u zelfs met chemische middelen niet kunt verwijderen. Uiteraard zijn er, behalve de chemische methode, ook andere methodes om dit soort vuil te verwijderen. Verreweg de meest gebruikte manier om uw gevel te reinigen is door middel van stralen. Misschien wel de betrouwbaarste en meest efficiënte stralingsmethode is het zandstralen. Bij deze methode wordt ruw zand gebruikt als een soort schuurmiddel, waarmee het vuil netjes van uw gevel verwijderd wordt.

Hoe werkt het?

Bij de zandstraalmethode wordt vocht gemengd met grof zand. Dit mengsel wordt vervolgens onder een druk van ongeveer 2 bar tegen uw gevel gespoten. Door de ruwe wrijving van het zand tegen uw gevel, zal het vuil als sneeuw voor de zon verdwijnen. Veel gebruikt zand voor het stralen is het Olivivenzand, een soort mineraalzand dat beschikt over scherpe kantjes. Hierdoor wordt uw gevel dus extra goed gereinigd. Ook zit er in Olivivenzand geen ijzer en silica – wat allebei slecht voor het milieu is. Als u uw gevel wilt zandstralen, dan is Olivivenzand dus verreweg de beste keuze.

Voordelen

  • Door het zandstralen van uw gevel worden vrijwel alle soorten vuil verwijderd. Zelfs hardnekkige vuilsoorten als graffiti zullen het zandstralen niet overleven. In één klap heeft u dus weer een schone gevel. Dit is niet alleen fijn voor u, maar ook voor uw buren en bezoekers. Niemand wil immers met een vieze gevel zitten.
  • De zandstraalmethode is efficiënt en snel. U zult dus niet hebben dat uw gevel er na het zandstralen nog steeds niet netjes uitziet. Ook zult u geen last hebben van een vakman die dagenlang rond uw huis bezig is. Zandstralen kan meestal in één middag gedaan worden. En dan is het daarna ook echt klaar.

Nadelen

  • Het zandstralen moet zeer zorgvuldig worden uitgevoerd. Daardoor is de kans op schade redelijk groot. Voordat u begint aan het zandstralen, moet u dus goed besluiten of het écht nodig is. Ook is het nodig om voor het stralen goed te controleren of het gesteende van de gevel niet poreus is, en of er geen andere soorten schade aan de gevel zijn.
  • Omdat zandstralen zo zorgvuldig moet worden uitgevoerd, is het een slecht idee om dit zelf te proberen. U zult daarom een professioneel bedrijf moeten inhuren. Dit brengt enige kosten met zich mee.
  • Voor het zandstralen moeten uw ramen, deuren, kozijnen, en eventuele andere ‘openingen’ in de gevel goed zijn bedekt. Als dit niet zo is, kunt u namelijk ernstige schade oplopen aan uw interieur.
  • U zult een dag moeten inplannen waarop de vakman kan komen. Voor hardwerkende mensen kan dit een klein probleem vormen. Dit is echter zeker geen reden om uw gevel niet te laten zandstralen.

De kosten vergelijken

Soort reiniging De kosten
Stoom reiniging (voor matige aanslag als mos) +/- €6 per vierkante meter
Zandstraling (voor ruw vuil als graffiti) van €11 tot €16 per vierkante meter
Chemische reiniging (voor hardnekkige aanslag als roest) +/- €16

Aandachtspunten bij zelf zandstralen

Zandstralen is geen lichte klus en kunt u daarom niet (makkelijk) zelf uitvoeren. Mensen die geschikt zijn om te zandstralen moeten namelijk een speciale opleiding hebben gevolgd. Bovendien moet er speciale kleding gebruikt worden en heeft u speciaal materiaal nodig. Om uw gevel goed te zandstralen hebt u ook nog eens veel ervaring nodig. Het zelf zandstralen van uw gevel wordt daarom sterk afgeraden. Het is immers goed mogelijk dat u uw gevel beschadigt. Dit kan onder andere gebeuren door het gebruiken van een te grote kracht en een onzorgvuldige aanpak. Het is belangrijk om vóór het zandstralen goed te kijken naar uw gevel. Mocht deze bestaan uit poreus gesteente, dan zit er nog een extra risico aan het zandstralen. Als u zeker weet dat u uw gevel wilt laten zandstralen, dan kunt u hiervoor het beste een professioneel bedrijf inschakelen. Dit bedrijf zal een vakman sturen die precies weet wat hij of zij doet. Hierdoor kan het bedrijf eerst uw gevel inspecteren en vervolgens een passende oplossing voor het probleem bieden. Mocht u het dan niet eens zijn met deze oplossing, of deze te duur vinden, dan kunt u altijd nog nee zeggen.