Muren impregneren

muren impregneren
Iedereen kent het wel: dat vervelende vocht dat altijd maar weer door uw wanden lijkt te proberen te dringen. Hierdoor kunt u last krijgen van vocht- en schimmelproblemen. Problemen van deze aard kunnen u een flinke schade toebrengen. Gelukkig is het mogelijk om dit soort schade te voorkomen. Door uw muren te laten impregneren, zullen uw muren veel beter tegen regenbuien en vorst kunnen. Het is belangrijk dat u voor het impregneren uw muren eens grondig laat reinigen. Als u dit niet doet, komt er namelijk een vuillaag tussen de impregneerlaag en de wand. Dit is niet bevorderlijk voor de hygiëne. Het impregneren van uw gevel is in verhouding met wat u ervoor terugkrijgt niet duur. De schade die u zou hebben om vocht- en schimmelproblemen tegen te gaan is vele malen erger dan het eenmalige bedrag dat u kwijt bent met de impregnatie. Daarom wordt het u zeker aanbevolen om uw wanden te laten impregneren.

Voordelen

 • Door het impregneren van uw wanden worden deze waterafstotend. U zult dus veel minder (vrijwel geen) last hebben van vochtproblemen, die op hun beurt weer vreselijke schimmelproblemen kunnen veroorzaken.
 • Door het impregneren van uw wanden worden de muren brandvertragend. Een goed impregneermiddel bevat namelijk stoffen die de brandverspreiding flink vertragen. Hierdoor wordt het wonen veel veiliger en zult u minder bang hoeven te zijn van eventuele brandrisico’s.
 • Door het impregneren van uw wanden kunt u deze beschermen tegen zure regen. Door zure regen kunnen de stenen beschadigd raken. Door een goed impregneermiddel zorgt u dat de stenen hiertegen beveiligd zijn. Hierdoor gaan uw muren dus langer mee.
 • Door het impregneren van uw wanden brengt u een graffitiwerend laagje aan op uw muren. Hierdoor wordt uw huis minder kwetsbaar voor zware vervuiling zoals graffiti. Mocht er toch graffiti op uw muren komen, dan zal dit makkelijk te verwijderen zijn.

Nadelen

 • Het zal u eenmalig een klein bedrag kosten. Hoewel de kosten van het impregneren helemaal niet hoog zijn, is dit natuurlijk altijd een punt om bij stil te staan.
 • U moet een bedrijf laten komen en hiervoor een geschikte dag uitkiezen. Voor hardwerkende mensen kan dit een klein probleem vormen, maar zeker niets dat niet opgelost kan worden.
 • Door het impregneren van uw muren zullen deze niet meer ventilerend werken. Om dit te compenseren kunt u echter makkelijk een extra raampje openzetten. Dit hoeft dus geen enkel probleem te zijn – in tegendeel, het zorgt juist voor minder tocht in de koude wintermaanden.
 • Het impregneren van de muren werkt maar enkele jaren. Daarna moet u het proces weer herhalen.

Kosten

Werkzaamheden De kosten
Impregneren van de muren +/- €6,50 per vierkante meter
Reinigen van de muren + impregneren +/- €13 per vierkante meter
Voegen + reinigen + impregneren +/- €25 per vierkante meter

Zelf impregneren

Hoewel de kosten van het laten impregneren van uw wanden zeker niet opwegen tegen de vele voordelen die u ermee krijgt, is het natuurlijk altijd mogelijk dat u laag op budget zit en de impregnatie niet kunt of wilt betalen. In dit geval is het mogelijk om de impregnatie van uw wanden zelf uit te voeren. Voordat u hieraan begint moet u goed weten dat deze klus lastiger en zwaarder is dan het waarschijnlijk lijkt. Een belangrijk punt waar u bijvoorbeeld op moet letten is het feit dat de wanden op elke plek ongeveer gelijk moeten worden gedekt. Helaas is het impregneermiddel transparant en dit kunt u dus niet heel goed zien. Ook zult u een ladder moeten gebruiken, waarmee u uiteraard uitermate voorzichtig zult moeten doen. Mocht u toch willen kiezen voor het zelf impregneren van uw wanden, dan moet u goed letten op de volgende aandachtspunten:

 • Controleer goed dat de wanden stofvrij en schoon zijn. Dit kan door middel van een reiniging, bijvoorbeeld zandstraling.
 • Inspecteer goed de staat van de voegen. Als deze nog van goede kwaliteit zijn, dan kunt u verder. Mocht er schade aan de voegen zijn ontstaan, dan dient dit eerst gerepareerd te worden.
 • Controleer goed of er eventuele scheuren of andere schades aan de muren te zien zijn. Deze moet u eerst repareren of laten repareren, voordat u verder kunt met de reparatie.
 • Zorg dat uw ramen, kozijnen, deuren, en eventuele andere ‘openingen’ in de muur goed afgeplakt zijn. Dit zorgt ervoor dat het impregneermiddel niet in uw huis kan komen. Dit kan namelijk zeer schadelijk zijn voor uw interieur.
 • Als u dan eindelijk kunt beginnen met de impregnatie, dan moet u eraan denken dat u van boven naar beneden werkt. Begin dus met het bovenste gedeelte van de muur en werk zo voorzichtig naar beneden.