PVC dakbedekking, de voordelen en nadelen

PVC dakbedekking staat voor polyvinylchloride. Het is een kunststof dakbedekking en in de categorie kunststof zeker niet de enige optie qua dakbedekking, maar wel de meest gekozen optie. De kunststof dakbedekking wordt ook steeds vaker gekozen ten opzichte van een standaard dakbedekking, wat is gemaakt van bitumineus. Bent u toe aan een nieuwe dakbedekking? En overweegt u PVC dakbedekking te gaan gebruiken? Dan zijn er wel voor- en nadelen ten opzichte van een standaard dakbedekking, gemaakt van bitumineus. Waar bij het bevestigen van een standaard dakbedekking een brander gebruikt wordt, gebruikt met bij een PVC dakbedekking warme lucht. Hier wordt vaak een mechanische föhn voor gebruikt.

Voordelen van PVC dakbedekking

Een PVC dakbedekking heeft vele voordelen. De belangrijkste pluspunt welke u vast direct zal opvallen, wanneer u zich gaat oriënteren op verschillende soort dakbedekking, is de prijs. PVC is erg goedkoop. Echter is het laten leggen erg arbeidsintensief waardoor het juist weer prijzig wordt wanneer u uw dak laat doen. Een ander heel groot voordeel is dat het lang meegaat, waar een standaard dakbedekking een levensduur van ongeveer 20 jaar heeft, is dit bij PVC dakbedekkingen wel 25 jaar. PVC dakbedekking is vooral geschikt voor een plat dak, maar indien licht hellend is dit geen probleem. Het is milieuvriendelijk en ook nog eens in alle kleuren beschikbaar. Een PVC dakbedekking werkt erg isolerend en is natuurlijk waterbestendig.

Nadelen van een PVC dakbedekking

Uiteraard zitten er ook nadelen aan een PVC dakbedekking. Zo dient het wel periodiek onderhouden te worden wilt het een levensduur van 25 jaar bereiken. Het aanbrengen is niet alleen erg arbeidsintensief, wat het weer duur maakt, ook kan het niet direct op een standaard dak gelegd worden. In een dergelijk geval dient de oude dakbedekking dus eerst verwijderd te worden alvorens er een PVC dakbedekking opgelegd kan worde. Het loont wanneer u zelf de PVC dakbedekking kan leggen om zo kosten te bespraken. U betaald dan immers geen uurloon aan een vakman.

Tips wanneer u kiest voor een PVC dakbedekking

Wilt u een PVC dakbedekking voor bijvoorbeeld een tweede woning in een zonnig oord dan is dit geen probleem. Vanwege de isolerende werking is het in een dergelijk geval echter wel verstandig om te kiezen voor een witte kleur. Dit stoot zonlicht af waardoor de hitte buitenshuis blijft. Zorg er verder ten aller tijde voor dat de PVC dakbedekking goed onderhouden wordt. Wanneer er plassen op dezelfde plek blijven staan dan dient dit aangepast te worden, anders kan dit tot grotere schade leiden. Ook is het zeker mogelijk om een terras op het plat dak te maken wanneer hier een PVC dakbedekking op ligt, maar kies er dan wel voor om deze op pootjes te plaatsen zodat er niet te veel gewicht op de dakbedekking zelf komt te liggen.