Tip ter voorkoming van lekkage aan uw dakramen

Lekkage aan dakramen is natuurlijk uitermate vervelend, bovendien zijn er een diversiteit van oorzaken waardoor de lekkage ontstaan kan zijn en is dit dus niet altijd heel gemakkelijk en snel op te lossen. Zoals voor zo veel dingen geldt ook hier voorkomen is beter dan genezen, maar wat kunt u doen ter voorkoming van lekkage aan uw dakramen?

Plaatsen van het dakraam

Om te beginnen bij het begin is het zaak om bij het plaatsen van het dakraam goed te bespreken met de persoon die het dakraam komt plaatsen wat uw huidige ventilatiesysteem is en hoe goed uw woning geïsoleerd is. Daar is het huidige ventilatiesysteem namelijk op afgesteld en het plaatsen van een nieuw dakraam kan dit in de war schoppen. Bespreek dit dan ook vooraf goed door.

Onderhouden

Vooral bij houten kozijnen, maar ook bij kunststof kozijnen, is het zaak om het dakraam goed te onderhouden. Door vuil en veel verschillende weertypes moet het raam natuurlijk gedurende het gehele raam heen en goed blijven functioneren. Door het regelmatig reinigen van de kozijnen en ramen zal de levensduur aanzienlijk verhoogd worden. Bij houten kozijnen dient er ook rekening gehouden te worden met het feit dat deze eens in de paar jaar opnieuw geschuurd en gelakt moeten worden. Hout neemt namelijk vocht op en indien verzadigd zorgt dit voor lekkages en vochtplekken. Met een nieuwe laag waterafstotende lak kan uw dakraam er weer een paar jaar tegenaan. Controleer daarnaast ook met regelmaat of alle schroeven nog goed aangedraaid zijn en of de rubberen banden nog veerkrachtig zijn en aansluiting vinden.

Ventileren

Ieder mens stoot vocht uit in de vorm van damp. Dit komt door ademen, douchen, koken en het drogen van de was. Wanneer dit vocht in een woning blijft zitten zorgt dit voor lekkages en vochtplekken. Logisch, het vocht moet ergens heen. Door een goede ventilatie kan het vocht naar buiten en frisse lucht de woning in. Hou daarom de ventilatieklep van uw dakraam standaard open en open, indien het weer het toelaat, het dakraam zelf ook regelmatig.

Controleren van de rest van het dak

Lekkages aan uw dakraam kunnen ook ontstaan door de rest van uw dak. Zo dienen de dakpannen niet te dicht op het dakraam liggen, maar ook zeker niet te ver. Een ruimte tussen de 30 en 60 millimeter is het beste. Ook de dakpannen onder het dakraam moeten er niet te dicht op liggen in verband met gootvorming. Is dit wel het geval, dan dienen deze schuin worden afgeslepen.

Sluiten ventilatieklep

Hoewel net is aangegeven hoe belangrijk het is om in een woning goed te ventileren is het bij sommige weertypes juist goed om de ventilatieklep van uw dakraam te sluiten. Vooral bij condensvorming aan de binnenzijde doet u er goed aan om de ventilatieklep te sluiten in periodes van vorst. Dit hoeft niet de hele dag, maar u kunt er bijvoorbeeld ’s nachts voor kiezen om de ventilatieklep te sluiten.