Gevelrenovatie

gevelrenovatie
Als u een huis aanschaft, moet u rekening houden met vele soorten kosten. Een aanzienlijk aandeel daarvan zijn de kosten voor de onderhoud van uw gevel. U heeft vast weleens gemerkt dat u langs een huis liep waarvan de gevel vervallen was. Geen prettig gezicht. Door een tijdige renovatie van uw gevel kunt u zulk soort schade voorkomen. Daarmee bespaart u veel geld. In dit artikel staat duidelijk aangegeven wat voor verschillende soorten gevelrenovatie bestaan en hoe u dit het beste kunt realiseren. Ook de kosten voor de gevelrenovatie staan aangegeven.

Soorten gevelrenovatie

Bij een gevelrenovatie komen verschillende onderdelen kijken. Het is niet zomaar één klusje dat u in één middag klaar hebt. Zo bestaan onder andere:

 • Vervanging van lood
  • Om te zorgen dat uw gevel waterdicht blijft, bevatten sommige gevels lood. Dit lood dient af en toe vervangen te worden omdat het na een tijdje kan beginnen te lekken.
 • Uithakken van voegen
  • Soms is het nodig om de voeg van uw gevel te vervangen. De oude voeg dient er dan uitgehakt te worden, zodat u een nieuwe voeg kan maken en plaatsen.
 • Scheuren in de gevel
  • Scheuren in de gevel zijn meestal veroorzaakt door een bouwtechnische fout en kunt u daarom niet zelf oplossen. Om de scheuren te renoveren, dient u daarom een bedrijf in te huren om uw gevel te komen inspecteren. Dit bedrijf kan u dan een bijpassende oplossing bieden.
 • Raamdorpels
  • Het is mogelijk dat van raamdorpels en kozijnen het voegwerk gaat rotten. Hierdoor krijgt u kans op lekkage. Dit probleem dient dus direct opgelost te worden. De beste oplossing is een volledige vervanging van de kozijnen. Dit kunt u handig tegelijk met de gevelrenovatie plannen.
 • Andere klusjes
  • Er kunnen nog een heleboel andere dingen misgaan met uw gevel. Zo kunt u bijvoorbeeld last krijgen van zoutuitslag, scheuren in het beton of metselwerk, of vocht in uw gevel. Al deze problemen kunnen uiteraard opgelost worden. Het beste dat u kunt doen is een professioneel bedrijf bellen. Dit bedrijf zal dan een medewerker sturen om uw gevel te komen inspecteren. Wel word u aangeraden om goed te kijken naar de verschillende prijzen van bedrijven.

Gevelreiniging

Er zijn veel verschillende vormen van gevelreiniging. Voordat u bepaalt wat u precies wilt laten doen, is het daarom verstandig om eerst goed te kijken wat voor reiniging uw gevel precies nodig heeft. Dit kunt u zelf doen, maar het is waarschijnlijk betrouwbaarder om dit door een bedrijf te laten doen. Zo weet u zeker dat u niet betaalt voor een reiniging die helemaal niet nodig is. De prijzen voor een gevelreiniging verschillen tussen €5 per vierkante meter en €15 per vierkante meter.

Voegen schoonmaken

Mocht u pas een huis hebben gekocht, dan is het mogelijk dat de voegen van uw gevel er nogal verweerd bijstaan. Dit is in principe helemaal geen probleem, behalve dat het er niet erg verzorgd uitziet. Ook als u uw huis al een tijdje bezit, kunnen de voegen langzamerhand minder schoon worden. Uiteraard is het mogelijk om deze voegen schoon te maken. Verreweg de meest efficiënte methode om uw voegen schoon te maken is het laten stralen van de gevel. Het wordt aangeraden om dit door een bedrijf te laten doen, maar u kunt het ook zelf proberen, zolang u maar voorzichtig doet.

Zandstralen

Als uw gevel last heeft van hardnekkige vervuiling, dan is het nodig om dit te reinigen. Bij een zware vervuiling moet u denken aan graffiti of een hardnekkige roetaanslag dat zelfs met chemische middelen niet verwijderd kunnen worden. Het reinigen van vervuiling van deze aard wordt veelal gedaan door middel van zandstralen. Bij het stralen wordt vocht gemengd met een straalmiddel. Over het algemeen wordt hiervoor zand gebruikt, omdat dit een betrouwbare en efficiënte methode is. Dit mengsel wordt met een druk van +/- 2 bar tegen uw buitenmuur gespoten. Door het ruwe zand zal het vuil als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Voegen uithakken

Als u van plan bent om uw voegen te vervangen, dan is het nodig om uw oude voegen te verwijderen. Dit kunt u doen door de voegen uit te hakken. Over het algemeen is dit een nette en snelle methode om de voegen te verwijderen. Mocht u een liefhebber van klussen zijn of simpelweg op arbeidskosten willen besparen, dan kunt u ervoor kiezen om deze klus zelf te doen. Maar het is ook mogelijk om hiervoor een bedrijf in te huren. Het wordt u wel aangeraden om dan goed op de prijzen te letten.

Impregneren

Na het reinigen is uw gevel kwetsbaarder dan anders. Om schade te voorkomen, kunt u uw gevel laten impregneren. Door het laten impregneren van uw gevel zal de gevel veel beter tegen regenbuien en vorst kunnen. Hierdoor zult u veel minder last hebben van vocht- en schimmelproblemen. Het impregneren van uw gevel is in verhouding met wat u ervoor terugkrijgt niet duur en het wordt u daarom zeker aangeraden om deze belangrijke vorm van renovatie niet over te slaan. Vóór het impregneren dient u uw gevel eerst te hebben laten reinigen. Als u dit niet doet, komt er namelijk een vuillaag tussen de impregneerlaag en de gevel. Dit is niet bevorderlijk voor de hygiëne. Voor het impregneren van de gevel is het verstandig om een professioneel bedrijf te laten komen.

Kosten van gevelrenovatie

Soorten gevelrenovatie Kosten
Herstellen van voegwerk v.a. €11.50 per vierkante meter
Metselmortel v.a. €0,65 per liter
Impregneren van gevel van €6,50 tot €10 per vierkante meter
Vervanging van dorpel van €35 tot €40 per uur
Vervanging van gevelstenen van €10 tot €15 per vierkante meter
Stoomreiniging (voor lichte aanslag van klimop of mos) +/- €5 per vierkante meter
Zandstralen (voor ernstige aanslag als graffiti) +/- €15 per vierkante meter
Chemische reiniging (roet of resten van verf) +/- €15 per vierkante meter
Impregneren v.a. €6,50 per vierkante meter

Bron: BK Bouw Gevelrenovatie